Technika by měla lidem sloužit ku prospěchu, což je také ostatně smyslem technického vývoje. Jestliže si nyní odmyslíme technické prostředky používané pro válečné účely, a odsoudíme války jako takové v samotném principu, zůstane nám ještě řada nebezpečných situací, které bychom mohli přehlédnout, a kdy se z techniky namísto spolehlivého sluhy stane mocný a nebezpečný pán. Jednou z nich je také požár zaviněný zanedbáním revize vzduchotechniky. Co tím máme na mysli a jak k takovému požáru může dojít? Za všechno může mastný prach. Jakmile máte nově nainstalované potrubí vzduchotechniky ve stoupačce bytového domu, zařízení spolehlivě plní svou funkci a kromě výparů z koupelny a z toalety se do potrubí začne šířit i vzduch z kuchyňské digestoře.

bytový dům

Jenže digestoř nasává kromě vlhkého vzduchu i rozptýlený prach a mastnotu uvolněnou ze smažení, pečení a vaření jídel. Zpočátku o nic nejde, mastného prachu je málo a ten vás ničím a nijak neohrožuje, ale jak jde čas, prachová vrstva přilepená na vnitřních stěnách potrubí se zvětšuje a dosáhne-li tloušťky jednoho milimetru, změní se v časovanou bombu.

bydlení v paneláku

Mastný prach může kdykoli vzplanout nebo dokonce explodovat a požár se pak může rozšířit i do bytových prostor. K zažehnutí mastného prachu stačí jen drobná jiskra od sporáku a váš byt se octne v plamenech. Na Internetu byly zveřejněny fotografie vyhořelé kuchyně, pořídili je členové hasičského záchranného sboru a není to hezký pohled. Přijít o vybavení za desítky či stovky tisíc korun jen kvůli tomu, že jste nenechali revidovat a vyčistit vzduchotechniku, to opravdu naštve, ale to už je pozdě. Mnohem rozumnější je prevence, stejně jako u vašeho zdraví – když se budete ládovat bůčkem a zapíjet jej pivem desítky let, rozhodně to nedopadne dobře. Takže je rozumné zařadit do jídelníčku něco zdravějšího, například více ovoce, zeleniny, celozrnných obilovin, ořechů a luštěnin a současně s tím vpustit do domu odborníky na revizi a čištění vzduchotechnického zařízení.