Kombinace surovin ve vás může evokovat příchod podzimu nebo zimy. Rolka je vyplněná směsí másla, třtinového cukru a skořice, poleva se skládá z „cream cheese“ (u nás se dá použít značka Philadelphia, případně postačí i žervé, lučina bez příchuti), cukru a másla. Už se Vám sbíhají sliny? Tak honem do kuchyně!
Suroviny pro přípravu těsta
· 3 hrnky hladké mouky
· Špetka soli
· ¼ čerstvých kvasnic (10,5 g)
· 1 celé vejce a jeden žloutek pokojové teploty
· ¼ hrnku cukr krupice
· ¼ hrnku změklého másla
· ¾ hrnku mléka (teplého – asi na 45 vteřin ohřátého v mikrovlnné troubě)
Do mléka nasypte cukr, rozmíchejte a přidejte kvasnice, přisypte asi lžíci z daného množství mouky a nechte vzejít kvásek.
Do další mísy si připravte ostatní suroviny (mouku je lepší prosít sítkem). Když vzejde kvásek, což trvá asi 15 minut, přidejte ho do mísy se surovinami. Vypracujte těsto hnětacím hákem. Těsto bude zpracované, jakmile se nebude lepit na stěny mísy. Zakryjte igelitem a nechte odpočinout na 1 a půl hodiny na teplé místo, př.: pod deku.
Těsto se zdvojnásobí a vy si podsypte vál a vyválejte ho, oříznete do tvaru obdélníku. Odřezky dejte k sobě a vypracujte ručně tak, aby z nich šlo poté vyválet to samé.
Náplň:
· 1 hrnek třtinového cukru
· 3 lžičky mleté skořice
· ½ hrnku změklého másla
Vše zamíchejte a rozmístěte na připravený obdélník. Zapracujte rukama a z té delší strany začněte rolovat jako roládu. Bude poměrně dlouhá, a tak ji trošku smrskněte rukama. Pro precizní krájení můžete použít zubní nit. Krájejte po silnějších asi 1,5 cm silných částech, které pak skládejte na máslem vymazaný plech. Nechte jim kolem sebe trošku prostoru, vyskládané je necháte 45 minut ještě trošku nakynout na teplém místě.
Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a nechte péct do zlatova 20 až 25 minut. Vyndejte a na ještě teplé je ozdobte polevou.
Poleva:
· 115 g jemného krémového sýra „cream cheese“
· 3 lžičky změklého másla
· ¾ hrnku cukru moučka
Dobrou chuť!