Mungo jsou tzv. zelené fazolky, které po naklíčení chutnají jako čerstvý hrášek. Mají nasládlou chuť, zlepšují imunitu, detoxikují organismus a nenadýmají. Mají je rádi jak děti, tak i dospělý a co se jedná klíčení, tak to je snadné a levné. Dají se sehnat i v obchodě, ale je to zbytečné, můžete to totiž zkusit i samy. Se vším Vám může poradit mungo klíčení naklíčeno.cz.

Proč nechat klíčit

Klíčky fazolek mungo, jsou těmi nejčerstvějšími vitamíny, které si po zimě můžete nechat dopřát. Během klíčení se totiž semínko probudí a tím tedy vzniká nový život. Probuzené semínko začne růst a k této fázi je potřeba mnoho energie. Budete tedy tyto klíčky jíst, dostanete do těla mnoho energie.

mungo klíčky

Obsahují minerály a vitamíny

Naklíčené semínka obsahují vitamíny A, B, C a E, dále obsahují minerály, jako je vápník, hořčík, železo a jiné, vznikají mastné kyseliny a aminokyseliny. Výhonky obsahují enzymy a velikost bílkovin se přibližuje masu. Tělo tyto klíčky mnohem lépe stráví. Je to proto, že během klíčení se složité cukry změní na jednoduché. V klíčcích se probouzí život a množství živin roste, lze to poznat velmi snadno, po naklíčení můžete dostat zhruba šestinásobek původního množství. Tudíž až budete chtít si vyzkoušet klíčení, rozmyslete si, kolik munga využijete.

mungo a lžíce

Detoxikační účinky

Všechny látky, které mungo klíčky obsahují, lečí naše tělo a doplňují deficit vitamínů, který nejčastěji v zimě pojídáním nevhodných potravin, přejídáním a nedostatkem čerstvé zeleniny. Jestliže chcete zlepšit léčebný účinek klíčků, nechejte je na světle, aby vám vyrostly lístečky. Ty totiž obsahují chlorofyl, který má detoxikační účinek, což nejvíce potřebujeme na jaře, než kdykoliv během roku. Hlavně to nepřežeňte, protože fazolky mungo začnou být nahořklé, když vykouknou lístečky.

Jak klíčky využít

Klíčky lze konzumovat syrové nebo je můžete přidat do teplé polévky či je lze využít jako posypku na pokrmy. V létě je lze využít zas do salátů.